Cercando di risolvere il problema della Liberation

Qui potrete parlare di tutto ciò che riguarda il nostro simulatore.
Rispondi
Avatar utente
DestinOscuro
Messaggi: 10
Iscritto il: mar lug 11, 2017 7:54 pm

Cercando di risolvere il problema della Liberation

Messaggio da DestinOscuro » lun feb 19, 2018 10:23 pm

Questa è una discussione iniziata da me nel discord dei titolari della Liberation.
Riassumendo quello che si presenta tra la 1° e la 3° ora di gioco all'interno del gioco con la mod della Liberation, il drastico calo degli FPS, è dovuto dalla mod stessa pertanto il programmatore che ci lavora tutt'ora sta riscrivendo dal inizio l'intera mod cercando di risolvere tali problemi. Questo è alquanto un problema comune del quale potete trovare vari link all'interno di questa lunga discussione qui sotto.
Consiglio personale è di aspettare che esca un nuovo update, intanto giochiamo su qualche altra mod.

La discussione comunque penso rimarrà aperta sul discord quindi aspettatevi qualche news qui
DestinOscuro - Oggi alle 21:38
@here i guess i'll just do my question here: anybody knows how to fix the drop of FPS while playing the liberation inside a server linux?(modificato)
v0dka - Oggi alle 21:41
could be lots of issues causing it
whats your params set to for unit cap?
DestinOscuro - Oggi alle 21:42
how can i check
v0dka - Oggi alle 21:43
easiest way is on the loading screen where you select a role click params top right
it will say unitcap and a percentage
DestinOscuro - Oggi alle 21:44
i set it to 100 i even try to lower it a bit but is still gives me the issue
while we are playing with my friends
v0dka - Oggi alle 21:44
whats the servers specs?
DestinOscuro - Oggi alle 21:44
like 4 to 10 peoples and we go inside a city
v0dka - Oggi alle 21:44
and what distro of linux?
DestinOscuro - Oggi alle 21:44
after a while like 30 minuts to 1 hour the FPS dorp to 10 even a lower amount of FPS
v0dka - Oggi alle 21:45
ok but what distro of linux like centos, redhat, ubuntu
etc..
DestinOscuro - Oggi alle 21:45
100e7 before that we use the devian
v0dka - Oggi alle 21:46
ok whats the ram and cpu?
DestinOscuro - Oggi alle 21:46
32gb i74790k
SSD raid
v0dka - Oggi alle 21:47
ok whats cpu/ram utilization when entering a city on the server?
DestinOscuro - Oggi alle 21:48
i gota check but usually dosen't happen immidially, it happens after a while
i can tell you
when i fly inside the city whit a heli i drop from 50 to 30 fps whitout a single warning
v0dka - Oggi alle 21:49
ok another thing to check aswell open the map and go to bottom left it will give server fps and how many units are spawned(modificato)
like so:
https://gyazo.com/bf38ab4634e4ff598d63daa36b9d90a2
Gyazo
Gyazo

DestinOscuro - Oggi alle 21:51
ok i keep an eye on it during one of the missions tonight
v0dka - Oggi alle 21:52
also are you running 32 or 64 arma?
DestinOscuro - Oggi alle 21:52
atm is like , hlc 42 fps 189 unit and server 47.8 fps 5 local unit(modificato)
linux is only 32
any idea?
v0dka - Oggi alle 21:55
well with 32bit os your not able to utalize the 32gb ram
max physical (based on red hat) is 4gb but can increase with page file
not sure if debian uses pae or anything like that
if debian uses pae then it can access max 64gb on 32bit os
DestinOscuro - Oggi alle 21:57
i'll check what happen if i lower the amount of spawns and see
v0dka - Oggi alle 21:57
so your bottleneck could be ram at the moment but there is so many factors to what could cause it its just locating the issue and trying to resolve it
DestinOscuro - Oggi alle 21:59
i manage to actually point something
the server runs normally
but only the client loose those FPS
v0dka - Oggi alle 21:59
@DestinOscuro
2 things to run
grep -i pae /proc/cpuinfo

uname -r
both need to return with pae
ok ignore that ^^
DestinOscuro - Oggi alle 21:59
alright
v0dka - Oggi alle 22:00
whats your pc specs?
DestinOscuro - Oggi alle 22:00
is an high end pc
but is not only for me as client
is for all of us players
there are 2 of my friends which as a more high end then my(modificato)
and still drops
veteran29 - Oggi alle 22:01
Arma can run slow on any pc when there is a lot of units you, could lower spawn amount.
v0dka - Oggi alle 22:01
some people class 1020 gfx card and i3 as high end
veteran29 - Oggi alle 22:02
Arma is highly cpu bottlenecked
DestinOscuro - Oggi alle 22:02
alright high end(this is mine): 16gb i74820k radeon 580
veteran29 - Oggi alle 22:02
I have 1080 and i7 2600 so game runs not that well despite gpu being a beast :P
DestinOscuro - Oggi alle 22:02
i can actually get 60 fps stable
v0dka - Oggi alle 22:03
@veteran29 i still have issues with a 1080ti xD
DestinOscuro - Oggi alle 22:04
so any idea?
veteran29 - Oggi alle 22:05
Do you run 64bit client?(modificato)
DestinOscuro - Oggi alle 22:05
as i said linux is only 32
veteran29 - Oggi alle 22:05
Client.
DestinOscuro - Oggi alle 22:05
oh yes
veteran29 - Oggi alle 22:06
I have no idea why your fps would drop to 10 on client when server is running high fps. :neutral_face:
I almost never drop below 30 while hosting server on same machine im playing(modificato)
And my cpu is much worse for arma.
DestinOscuro - Oggi alle 22:07
i think i got your same issue veteran is realy bizzare, that's why i need a support for undestarnd what is the cause
v0dka - Oggi alle 22:07
@Liberation Support any ideas on @DestinOscuro issues?
oh i forgot to ask
mods
do you have lots of mods
mods can play a major factor in it too
veteran29 - Oggi alle 22:08
Also you should check if FPS come back after killing client and reconnecting to server.
My friend has this issue usually around 1-3h of playing.
DestinOscuro - Oggi alle 22:09
btw looks like is a common issue
look at this:
https://github.com/Wyqer/kp_liberation/issues/278
https://github.com/Wyqer/kp_liberation/issues/243
@veteran29 so then yes that last comment cofirm my teory, you have my same issue, indeed after 1 to 3 hours the FPS drops drastically
veteran29 - Oggi alle 22:10
I belive this was sound related.
DestinOscuro - Oggi alle 22:10
you was capable of fixing it?
veteran29 - Oggi alle 22:11
Nope. If I remember correctly no one found the cause
v0dka - Oggi alle 22:11
@DestinOscuro you could try running vanilla with liberation and see if the same issue happens?
ie no mods
veteran29 - Oggi alle 22:12
Wyqer is currently rewriting everything from scratch so it might be fixed if the problem is in liberation code base.
DestinOscuro - Oggi alle 22:12
i gotcha
oh well i guess we will wait and see then

Avatar utente
nenagrizly
Messaggi: 99
Iscritto il: mer mar 15, 2017 4:38 pm

Re: Cercando di risolvere il problema della Liberation

Messaggio da nenagrizly » lun feb 19, 2018 10:37 pm

DestinOscuro ha scritto:Questa è una discussione iniziata da me nel discord dei titolari della Liberation.
Riassumendo quello che si presenta tra la 1° e la 3° ora di gioco all'interno del gioco con la mod della Liberation, il drastico calo degli FPS, è dovuto dalla mod stessa pertanto il programmatore che ci lavora tutt'ora sta riscrivendo dal inizio l'intera mod cercando di risolvere tali problemi. Questo è alquanto un problema comune del quale potete trovare vari link all'interno di questa lunga discussione qui sotto.
Consiglio personale è di aspettare che esca un nuovo update, intanto giochiamo su qualche altra mod.

La discussione comunque penso rimarrà aperta sul discord quindi aspettatevi qualche news qui
DestinOscuro - Oggi alle 21:38
@here i guess i'll just do my question here: anybody knows how to fix the drop of FPS while playing the liberation inside a server linux?(modificato)
v0dka - Oggi alle 21:41
could be lots of issues causing it
whats your params set to for unit cap?
DestinOscuro - Oggi alle 21:42
how can i check
v0dka - Oggi alle 21:43
easiest way is on the loading screen where you select a role click params top right
it will say unitcap and a percentage
DestinOscuro - Oggi alle 21:44
i set it to 100 i even try to lower it a bit but is still gives me the issue
while we are playing with my friends
v0dka - Oggi alle 21:44
whats the servers specs?
DestinOscuro - Oggi alle 21:44
like 4 to 10 peoples and we go inside a city
v0dka - Oggi alle 21:44
and what distro of linux?
DestinOscuro - Oggi alle 21:44
after a while like 30 minuts to 1 hour the FPS dorp to 10 even a lower amount of FPS
v0dka - Oggi alle 21:45
ok but what distro of linux like centos, redhat, ubuntu
etc..
DestinOscuro - Oggi alle 21:45
100e7 before that we use the devian
v0dka - Oggi alle 21:46
ok whats the ram and cpu?
DestinOscuro - Oggi alle 21:46
32gb i74790k
SSD raid
v0dka - Oggi alle 21:47
ok whats cpu/ram utilization when entering a city on the server?
DestinOscuro - Oggi alle 21:48
i gota check but usually dosen't happen immidially, it happens after a while
i can tell you
when i fly inside the city whit a heli i drop from 50 to 30 fps whitout a single warning
v0dka - Oggi alle 21:49
ok another thing to check aswell open the map and go to bottom left it will give server fps and how many units are spawned(modificato)
like so:
https://gyazo.com/bf38ab4634e4ff598d63daa36b9d90a2
Gyazo
Gyazo

DestinOscuro - Oggi alle 21:51
ok i keep an eye on it during one of the missions tonight
v0dka - Oggi alle 21:52
also are you running 32 or 64 arma?
DestinOscuro - Oggi alle 21:52
atm is like , hlc 42 fps 189 unit and server 47.8 fps 5 local unit(modificato)
linux is only 32
any idea?
v0dka - Oggi alle 21:55
well with 32bit os your not able to utalize the 32gb ram
max physical (based on red hat) is 4gb but can increase with page file
not sure if debian uses pae or anything like that
if debian uses pae then it can access max 64gb on 32bit os
DestinOscuro - Oggi alle 21:57
i'll check what happen if i lower the amount of spawns and see
v0dka - Oggi alle 21:57
so your bottleneck could be ram at the moment but there is so many factors to what could cause it its just locating the issue and trying to resolve it
DestinOscuro - Oggi alle 21:59
i manage to actually point something
the server runs normally
but only the client loose those FPS
v0dka - Oggi alle 21:59
@DestinOscuro
2 things to run
grep -i pae /proc/cpuinfo

uname -r
both need to return with pae
ok ignore that ^^
DestinOscuro - Oggi alle 21:59
alright
v0dka - Oggi alle 22:00
whats your pc specs?
DestinOscuro - Oggi alle 22:00
is an high end pc
but is not only for me as client
is for all of us players
there are 2 of my friends which as a more high end then my(modificato)
and still drops
veteran29 - Oggi alle 22:01
Arma can run slow on any pc when there is a lot of units you, could lower spawn amount.
v0dka - Oggi alle 22:01
some people class 1020 gfx card and i3 as high end
veteran29 - Oggi alle 22:02
Arma is highly cpu bottlenecked
DestinOscuro - Oggi alle 22:02
alright high end(this is mine): 16gb i74820k radeon 580
veteran29 - Oggi alle 22:02
I have 1080 and i7 2600 so game runs not that well despite gpu being a beast
DestinOscuro - Oggi alle 22:02
i can actually get 60 fps stable
v0dka - Oggi alle 22:03
@veteran29 i still have issues with a 1080ti xD
DestinOscuro - Oggi alle 22:04
so any idea?
veteran29 - Oggi alle 22:05
Do you run 64bit client?(modificato)
DestinOscuro - Oggi alle 22:05
as i said linux is only 32
veteran29 - Oggi alle 22:05
Client.
DestinOscuro - Oggi alle 22:05
oh yes
veteran29 - Oggi alle 22:06
I have no idea why your fps would drop to 10 on client when server is running high fps. :neutral_face:
I almost never drop below 30 while hosting server on same machine im playing(modificato)
And my cpu is much worse for arma.
DestinOscuro - Oggi alle 22:07
i think i got your same issue veteran is realy bizzare, that's why i need a support for undestarnd what is the cause
v0dka - Oggi alle 22:07
@Liberation Support any ideas on @DestinOscuro issues?
oh i forgot to ask
mods
do you have lots of mods
mods can play a major factor in it too
veteran29 - Oggi alle 22:08
Also you should check if FPS come back after killing client and reconnecting to server.
My friend has this issue usually around 1-3h of playing.
DestinOscuro - Oggi alle 22:09
btw looks like is a common issue
look at this:
https://github.com/Wyqer/kp_liberation/issues/278
https://github.com/Wyqer/kp_liberation/issues/243
@veteran29 so then yes that last comment cofirm my teory, you have my same issue, indeed after 1 to 3 hours the FPS drops drastically
veteran29 - Oggi alle 22:10
I belive this was sound related.
DestinOscuro - Oggi alle 22:10
you was capable of fixing it?
veteran29 - Oggi alle 22:11
Nope. If I remember correctly no one found the cause
v0dka - Oggi alle 22:11
@DestinOscuro you could try running vanilla with liberation and see if the same issue happens?
ie no mods
veteran29 - Oggi alle 22:12
Wyqer is currently rewriting everything from scratch so it might be fixed if the problem is in liberation code base.
DestinOscuro - Oggi alle 22:12
i gotcha
oh well i guess we will wait and see then
Grazie mille Destino x le info!

Inviato dal mio SM-A320FL utilizzando Tapatalk

E' ora di sgobbare sacchi di merda!

Avatar utente
Al3x
Messaggi: 102
Iscritto il: mer mar 29, 2017 2:11 pm

Re: Cercando di risolvere il problema della Liberation

Messaggio da Al3x » mar feb 20, 2018 11:57 am

bravo destino per la piccola notizia. cmq grazie a triky qualcosa siamo riusciti a fare alla liberation.
"Tutti gli dei, i paradisi e gli inferni sono dentro di te"
-Tyrone "Rone" Woods-

Avatar utente
NaNo
Messaggi: 194
Iscritto il: mar mar 14, 2017 8:18 pm
Località: Milano

Re: Cercando di risolvere il problema della Liberation

Messaggio da NaNo » mar feb 20, 2018 3:55 pm

Ottimo lavoro Destino.......a nome mio e di tutto il TT grazie!!

Rispondi

Chi c’è in linea

Visitano il forum: Nessuno e 1 ospite